Foutmelding

Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 282 bytes in variable_initialize() (line 1255 of /home/bms/domains/bms-travellers.nl/public_html/includes/bootstrap.inc).

Migratie Serengeti en Masai Mara

De migratie (ook wel de 'grote trek' genoemd) van gnoes (wildebeesten), zebra's en gazellen vindt ieder jaar weer plaats. Als het in het zuiden van de Serengeti droog wordt, trekken ongeveer 1,5 miljoen gnoes en zebra's over de uitgestrekte graslanden van de Serengeti richting Masai Mara in Kenia op zoek naar voedsel. Deze worden gevolgd door de kuddes Thomson-gazellen die het achtergebleven kortere gras eten, gevolgd door de grote roofdieren.

Het grootste gedeelte van het park bestaat uit open grasland (savanne) hier en daar onderbroken door ‘kopjes’ en stroken acacia's . De kopjes zijn grote ronde rotsblokken van graniet, die als eilandjes verspreid liggen in het landschap. Omdat ze iets boven het landschap uitsteken zijn ze een perfecte uitkijkpost voor leeuwen en luipaarden, die er dan ook vaak gesignaleerd worden.

Niet alle dieren doen mee aan de grote trek (ongeveer 800 km) door de Serengeti. Een grote kudde wildebeesten is territoriaal en blijft dus in het zuiden van het park. Op de kaart is te zien waar de dieren in verschillende tijden van het jaar te zien zijn. De vermelde maanden zijn slechts een richtlijn; door weersomstandigheden kunnen deze worden beïnvloed.

Bijzondere reis Serengeti

BMS-Travellers heeft speciaal voor deze bijzondere gebeurtenis een reis samengesteld:

Wanneer is de migratie?

Het is de afgelopen jaren moeilijk te voorspellen waar de grote kuddes zich in welke maand bevinden. Omdat het weer de laatste jaren over de hele wereld in de war is, is dat ook hier het geval, en de dieren trekken achter de regens aan.

We kunnen wel ONGEVEER aangeven hoe de migratie verloopt. De dieren lopen in ongeveer een jaar tijd rond door de Serengeti, waarvan ze het grootste gedeelte in Tanzania zijn. De wereldberoemde beelden van de kuddes die de Mara rivier oversteken vindt plaats in het grensgebied van Tanzania en Kenia, ongeveer tussen juli en oktober. Daarna gaan de kuddes weer richting het zuiden, waar ze ongeveer in januari en februari stilstaan in het zuiden van de Serengeti. Hier worden dan alle kalfjes geboren, wat ook weer veel roofdieren aantrekt.

In principe kunt u, met een beetje geluk, in alle maanden de grote kuddes in elk gebied zien. De meest bijzondere periodes zijn januari/februari en tijdens de oversteek van de Mara in het noorden. Om de oversteek daadwerkelijk te zien is erg moeilijk in te schatten. De stilstand van de kuddes in het zuiden duurt iets langer, vandaar dat dat het piek seizoen in Noord Tanzania is.

BMS-Travellers zorgt ervoor dat u altijd in een lodge of tented camp verblijft die zo dicht mogelijk bij de geschatte locatie van de grote kuddes is. Hierdoor kunt u bijna altijd tijdens een game drive de kuddes zien.
U ziet, het is erg moeilijk een specifieke maand of datum aan te geven…

Seizoenen in de Serengeti

De “grote regens” vallen ongeveer van maart t/m mei en de “kleine regens” in november. Dit wil niet zeggen dat dit geen goede tijd is om op safari te gaan, zeker niet als u geen bezwaar maakt tegen een beetje regen; u zit tenslotte droog in uw safarivoertuig.

Op de kaart is te zien waar de dieren in verschillende tijden van het jaar te zien zijn. De vermelde maanden zijn slechts een richtlijn; door weersomstandigheden kunnen deze worden beïnvloed.

Waar bevinden zich de dieren?

De migratie is een natuurlijk proces. De natuur leest geen kalender dus er zijn nooit harde garanties, slechts goede inschattingen van waar de migratie zich zal bevinden.

Niet alleen gnoe's

Niet alleen gnoe's trekken de regens achterna, maar ook zebra’s en gazellen. Ze worden gevolgd door de 'predators', de roofdieren, waaronder leeuwen, cheeta's en hyena's.

Mara & Grumeti Crossing

Tijdens het oversteken van de grote rivieren zoals de Mara en de Grumeti moeten de dieren niet alleen de steile oevers af en weer op, maar ze moeten ook de sterke stroming en de krokodillen zien te trotseren.

ADVENTURE  |  LUXURY  |  NICHE

Herenweg 238b, 3648 CR Wilnis
Nederland

+31 (0)85 04 10 400

info@bms-travellers.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van onze reizen, nieuwe bestemmingen, tips, advies en informatie?
Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief: