Makgadikgadi en Nxai Pans

De Makgadikgadi en de Nxai Pans liggen ongeveer 500 km ten noorden van Gaborone (Botswana's hoofdstad en tevens grootste stad van het land) en zijn bekend vanwege de groep baobab bomen, die hoog boven Kubu Island uitsteekt, ook wel bekend onder de benamingen 'slapende zusters', de 'zeven zusters' en 'Baines baobabs'.

Zowel de Makgadikgadi Pan als de Nxai Pan is bestempeld als nationaal wildreservaat. Wilde dieren zijn er volop, hoewel niet in dezelfde hoeveelheden als in Chobe. Het zuidelijk deel van Nxai Pan is een verzameling van mini zoutpannen.Dit is één van de weinige gebieden in Botswana die interessanter is tijdens het regenseizoen, als enorme kuddes de grasbedekte pannen van Nxai bevolken. Er zijn antilopen, leeuwen, hyena’s, cheetah’s, nijlpaarden als ook een prachtige vogelschare, maar geen olifanten of buffels.
De grote pannen van Makgadikgadi zijn de meest zichtbare overblijfselen van een meer dat meer dan vijfmiljoen jaar geleden is gevormd en het is waarschijnlijk dat de pannen gedurende lange tijd een aanzienlijke hoeveelheid water hebben vastgehouden tot ongeveer 1500 jaar geleden.

Van mei tot november worden de parken bevolkt door kuddes zebra, springbok en wildebeest. Zodra de regen valt trekken de grazende kuddes, gevolgd door leeuwen, cheetah’s en hyena’s, naar het noorden, via de weg tussen Maun en Francistown, naar het grotere Nxai Pan National Park.

Nxai Pan zelf is een uitgestrekte graspan, onderdeel, nogmaals, van het oude meer, die rijkelijk begroeid is met acaciabomen. Nxai Pan biedt goede mogelijkheden om wild te zien. Naast de gebruikelijke wildsoorten als zebra, springbok, wildebeest en hun roofdieren, kan men hier grote kuddes giraf, gemsbok en eland tegenkomen.

Zowel in het droge als het regenseizoen worden bezoeken aan dit park aangeraden om getuige te zijn van de transformatie van de pannen op hun droogst naar een waterwonderland en om de migratie van wildebeesten en zebra’s te zien in het regenseizoen.

ONZE TOPACCOMMODATIES Makgadikgadi en Nxai Pans

Herenweg 238b, 3648 CR Wilnis
Nederland

+31 (0)85 04 10 400

info@bms-travellers.nl

Nieuwsbrief