Jeddah

Het onofficiële motto van de stad is Jeddah ghair, of 'Jeddah is anders'. Geen enkele Saudische stad heeft door de jaren heen meer open gestaan voor invloeden van buitenaf dan deze oude haven, of het nu handelaren, internationale kunstenaars of pelgrims zijn.

Tegenwoordig is Jeddah het bruisende kosmopolitische centrum van Saoedi-Arabië, de thuisbasis van glimmende hotels en grote evenementen zoals het Red Sea International Film Festival.

Het hart van de stad is nog steeds intact in Al Balad, de magische historische wijk die de afgelopen jaren een renaissance heeft ondergaan. Het oude centrum is een van de meest tot de verbeelding sprekende wijken van het Koninkrijk, met smalle steegjes tussen oude koopmanshuizen die leiden naar naar kruiden geurende souks, traditionele bakkerijen, eigenzinnige cafés en kunstgalerijen.

De 4,2 km lange kustweg van Jeddah is omgetoverd tot een plaats met pieren, zwembaaien, restaurants en weelderig aangelegde wandel- en fietspaden.
Iconische sculpturen van onder meer Henry Moore en Joan Miro, die in de jaren zeventig voor het eerst in de stad arriveerden, staan verspreid langs de waterkant. Velen die hier komen, gaan over het kijken naar de zonsondergang boven de Rode Zee en 's werelds hoogste King Fahd’s Fountain (300 meter!).

Jeddah heeft een rijke geschiedenis van 2500 jaar van vissersstammen, vroege Arabische handel en later pelgrims. Een bezoek aan Tayebat City vertelt dit verhaal, en dat van het bredere Arabische schiereiland. Gebouwd in traditionele Hijazi-stijl, met roshan-raamschermen en sierlijke minaretten, is het enorme complex verdeeld over vier verdiepingen en 18 vleugels, met meer dan 60.000 tentoongestelde voorwerpen.

En de Rode Zee staat nog steeds centraal in dit alles; voor handel, voor duiken tussen ongerepte riffen en vissen en de zeevruchten waar Jeddah bekend om staat.

ADVENTURE  |  LUXURY  |  NICHE

Herenweg 238b, 3648 CR Wilnis
Nederland

+31 (0)85 04 10 400

info@bms-travellers.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van onze reizen, nieuwe bestemmingen, tips, advies en informatie?
Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief: