Lake Victoria

Het Victoriameer (ook wel Victoria Nyanza) is het grootste meer van Afrika en het op één na grootste zoetwatermeer op aarde. Het bevindt zich in Oost-Afrika tussen de landen Tanzania, Uganda en Kenia.

Met een oppervlakte van 69.484 km² is het ongeveer net zo groot als Ierland. Het Victoriameer is de bron van de Nijl. Ondanks de grote oppervlakte is het meer niet erg diep, slechts maximaal 81 meter. In het meer ligt een groot aantal kleinere eilanden, waarvan het Ukereweëiland met 560 km² het grootst is.

Het Victoriameer werd in 1858 ontdekt door de Britse ontdekkingsreiziger John Hanning Speke. Het kreeg deze naam ter ere van koningin Victoria, de toenmalige koningin van Groot-Brittannië en Ierland. Het meer is de op een na belangrijkste bron van water voor de Nijl omdat het meer het regenwater verzamelt van de rivieren die er in uitmonden. Deze rivieren stromen vanuit westelijk Kenia, het noorden van Tanzania, Burundi en Rwanda.

Lake Victoria is geologisch gezien een zeer jong meer, het is slechts ca. 500.000 jaar oud. Er zijn aanwijzingen dat het meer 14.700 jaar geleden volledig opdroogde. Toen het water weer terugkwam werd het meer bevolkt door vissen uit de rivieren. Zij pasten zich snel aan en er ontstond een kleine evolutionaire explosie waaruit een enorm rijke fauna ontstond. In het Victoriameer vindt men ca. 2500 verschillende vissoorten, terwijl er in heel Europa bijvoorbeeld slechts ruim 200 soorten zoetwatervissen zijn. Het wordt hierom als een populair modelsysteem en onderzoeksobject in de evolutietheorie beschouwd.

ONZE TOPACCOMMODATIES Lake Victoria

ADVENTURE  |  LUXURY  |  NICHE

Herenweg 238b, 3648 CR Wilnis
Nederland

+31 (0)85 04 10 400

info@bms-travellers.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van onze reizen, nieuwe bestemmingen, tips, advies en informatie?
Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief: