Foutmelding

Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 282 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /home/bms/domains/bms-travellers.nl/public_html/includes/bootstrap.inc).

Lüderitz

De merkwaardige stad Lüderitz, gelegen aan de zuidwestkust van Namibië, is gesticht in de Duitse koloniale tijd door de koopman Adolf Lüderitz uit Bremen, die de baai in 1883 kocht en er een handelspost inrichtte. De baai heette destijds nog Angra Pequeña.

De stad heeft nog steeds een Duits karakter, onder meer door de grote kerk met spitse toren en de Duitstalige straatnamen.
Zo dor en levenloos als het land rond de stad lijkt, zo uitbundig is het leven in de koude Atlantische Oceaan. De zee wordt daar sterk afgekoeld door de Benguela zeestroom, die vanuit Antarctica langs de westkust loopt tot aan de kust van Angola. Het wemelt er van de pinguïns, robben, bruinvissen, dolfijnen en walvissen die allemaal leven van de vis en andere zeebewoners.
Ook zeevogels zijn er talrijk, zoals Hartlaubs meeuwen, Jan-van-genten, aalscholvers en een aantal sterns.

Kolmanskop

Het gebied ten zuiden van de stad ligt het ‘Sperrgebiet’, een verboden gebied dat de diamantwinning moest beschermen. In deze desolate streek ligt Kolmanskop, Namibia’s meest befaamde spookstad. Het begon in 1908 toen Zacharias Lewala, een arbeider van de spoorwegen, een glinsterende steen vond. Zijn ploegbaas herkende onmiddellijk een diamant. Toen het nieuws zich als een lopend vuurtje verspreidde, ontstond een ‘diamond rush’, en doken de fortuinjagers uit alle hoeken van zuidelijk Afrika op.

Kolmanskop groeide snel uit tot een druk en levendig stadje. Er kwam een meubelfabriek en frisdrankbottelarij, straten en pleinen, een Duits cultureel centrum en zelfs een openbaar zwembad en een casino. In de jaren twintig van vorige eeuw was het een heuse Europese stad geworden met bijna 300 Duitsers, 40 kinderen en 800 arbeiders van de Ovambo-stam.
Na veertig jaar, toen de diamantwinning elders winstgevender was geworden, was het sprookje van Kolmanskop ten einde. Na verloop van tijd kreeg de woestijn weer vat op de stad...

ONZE TOPACCOMMODATIES Lüderitz

ADVENTURE  |  LUXURY  |  NICHE

Herenweg 238b, 3648 CR Wilnis
Nederland

+31 (0)85 04 10 400

info@bms-travellers.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van onze reizen, nieuwe bestemmingen, tips, advies en informatie?
Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief: