Tsumeb & Grootfontein

Tsumeb is een kleine mijnstad en de hoofdstad van de regio Oshikoto, bekend om het Tsumeb Mining Museum en Lake Otjikoto. Het plaatsje Grootfontein is het laatste centrum op weg naar Rundu en de Caprivi Strip. Het is met name bekend door de Hoba meteoriet.

Tsumeb

Het gebied waar Tsumeb zich bevindt werd oorspronkelijk bevolkt door de San of Bosjesmannen. Zij waren ook degenen die rond Tsumeb de koper-erts ontdekten. Deze ertsen smolten ze in "termietenovens", oude termietennesten die gebruikt werden als ovens om koper te winnen. Vanaf dit moment begonnen de Bosjesmannen te handelen met de Ovambo, die het koper gebruikten om ringen en halskettingen van te maken.

Tsumeb Mining Museum

In het Tsumeb Mining Museum kunt u zeldzame mineralen bezichtigen en is bedoeld voor geïnteresseerden in geology en geschiedenis en de mijnindustrie van dit gebied. In de Khorab Room zijn er kanonnen te zien en andere voorwerpen die ooit gedumpt werden in Lake Otjikoto.

Lake Otjikoto

Net buiten Tsumeb ligt het Otjikoto meer, het grootste permanente natuurlijke meer van Namibië. Het maakt deel uit van het ondergrondse rivierensysteem. Nadat het dak van een grote zandsteen grot instortte, kwam het meer bloot te liggen en heeft het een groen paradijs gecreëerd. Otjikoto is Herero voor "diep gat". In 1915 dumpten de terugtrekkende Duitsers wapens en munitie in het 55 meter diepe meer om te voorkomen dat deze in Zuid-Afrikaanse handen zouden vallen.

Grootfontein

Het plaatsje Grootfontein is het laatste centrum op weg naar Rundu en de Caprivi Strip. Het is met name bekend door de Hoba meteoriet. In 1885 vestigden 40 boerenfamilies uit het noordwesten van Zuid-Afrika zich hier. De "Dorstland Trekkers" waren op weg naar Angola, maar toen dat een Portugese kolonie werd, vestigden ze de "Republiek Upingtonia" in Grootfontein. Het Grootfontein Museum, gevestigd in een historisch fort, vertelt over de plaatselijke historie en is een bezoek zeker waard. Net als de andere plaatsen in de 'Otavi driehoek' is Grootfontein in de lente groen en vol met paarse jacaranda’s.

Hoba meteoriet

Meteorieten zijn van buitenaardse oorsprong. Veruit de meeste zijn afkomstig uit de planetoïdengordel; een klein aantal komt oorspronkelijk van de maan en van de planeet Mars. Sommige micrometeorieten zijn afkomstig van kometen en mogelijk is een gedeelte van dit microscopische materiaal zelfs sterrenstof afkomstig van andere sterren. Meteorieten met een doorsnede van tientallen meters of meer slaan grote kraters. Van de meer dan tienduizend meteoriet (fragment)en die de afgelopen eeuwen gevonden zijn denkt men dat er 13 van de maan en 14 van Mars afkomstig zijn. De grootst bekende meteoriet op aarde, de Hoba IVB ijzer meteoriet, is in 1920 ontdekt op een boerderij nabij Grootfontein en heeft een massa van ongeveer 60 ton.

ADVENTURE  |  LUXURY  |  NICHE

Herenweg 238b, 3648 CR Wilnis
Nederland

+31 (0)85 04 10 400

info@bms-travellers.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van onze reizen, nieuwe bestemmingen, tips, advies en informatie?
Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief: