Foutmelding

Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 282 bytes in variable_initialize() (line 1255 of /home/bms/domains/bms-travellers.nl/public_html/includes/bootstrap.inc).

Okavango Delta & Moremi

Omschreven als "het juweel" van de  Kalahari, is de Okavango Delta een kalme en geïsoleerde oase in Botswana's ruige en droge woestijn, die door velen wordt beschouwd als één van de beste safaribestemmingen in Afrika door zijn bijzondere diversiteit aan flora en fauna.

Aangewakkerd door enorme subtropische stormen, rijst de Cubango Rivier in centraal Angola, stroomt door Namibië als de Kuvango Rivier en komt uiteindelijk Botswana binnen als de Okavango Rivier bij Mohembo in het noorden. Daarmee komt zo’n 11 miljard kubieke meter water ieder jaar weer binnen die wegstroomt door een doolhof van  lagunes, kanaaltjes en eilanden voordat het verdwijnt in de woestenij van de Kalahari in het zuiden.
Dit is de Okavango Delta, zo’n 15.000 km² watergebied met een bijzondere diversiteit aan flora en fauna.

De seizoenstromingen van de Okavango

Een belangrijk kenmerk van de Okavango is de seizoenstroming die begint halverwege de zomer in het noorden en ongeveer zes maanden later eindigt in het zuiden. Dit resulteert in een cyclische beweging van het water dat rijst in het noorden als het verdwijnt in het zuiden in de zomer, en rijst in het zuiden als het zakt in het noorden tijdens de wintermaanden. De aard van de jaarlijkse stroming is gemoedelijk met vlaktes en eilanden die onder water verdwijnen en dan weer tevoorschijn komen in een eeuwig wisselend landschap aan het einde van ieder seizoen – dit komt voornamelijk voor in het centrale deel van de Okavango.

De Delta kan redelijkerwijs verdeeld worden in een permanent overstrooomd deel in het noorden en een seizoengebonden overstroomd deel in het zuiden.
Het noordelijk deel bestaat uit de ‘steelpan’ met zijn beboste rivieroevers die onmiddellijk grenzen aan de droge bossen van de Kalahari en afhankelijk van de hoeveelheid water uit Angola een uitgestrekt watergebied van 12.000 km² eilanden, rietbeddingen, kanalen, beboste oevers en permanente waterwegen.

Het seizoengebonden overstroomde deel heeft grote Kalahari zandeilanden met droge en kale bomen, omzoomd door wijde grasbegroeide vlaktes die sterk onder invloed staan van de seizoenstromingen.

Moremi Game Reserve

Botswana's “gevonden schat” die bijna eenderde van de gehele Okavango Delta beslaat, beschikt over een bijzondere habitat waar de woestijn en de delta samenkomen, met uit bossen, lagunes, watervlaktes, pannen en bossen.

Vijfentwintig jaar na de proclamatie tot reservaat door de familie van Chief Moremi, is het reservaat nu één van de mooiste en meest gevarieerde wildparken in Afrika, met een rijkdom aan wildlife en vogels. In Moremi vindt u het volledige spectrum van wild en vogels dat in de Okavango voorkomt en daarmee is Moremi de top safariattractie in de Delta. De Delta is ook bekend vanwege zijn mokoro (kano) tochten.

ADVENTURE  |  LUXURY  |  NICHE

Herenweg 238b, 3648 CR Wilnis
Nederland

+31 (0)85 04 10 400

info@bms-travellers.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van onze reizen, nieuwe bestemmingen, tips, advies en informatie?
Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief: