Mkomazi National Park

Het 3701 km² grote Mkomazi National Park ligt oostelijk van de Pare bergen in Oost-Tanzania, net ten zuiden van de grens met Kenia en het Tsavo National Park.

Mkomazi is bijna een uitloper van Tsavo en bestaat eveneens uit savannevegetatie. De grote zoogdieren zoeken overigens, volgens de seizoenen, beide parken op. In 2006 werd Mkomazi verheven tot de status van National Park.

In Mkomazi National Park wordt vooral zorg besteed aan het behoud van de bedreigde zwarte neushoorn. Het Mkomazi Rhinos Project wordt beheerd door het Tanzania Wildlife Protection Fund. De zwarte rhino's zijn afkomstig uit Zuid-Afrika en dankzij het kweekprogramma wil de overheid Mkomazi en de Ngorongoro krater opnieuw met deze dieren bevolken.

Mkomazi is in feite een versmelting van twee vroegere reservaten: Umba Game Reserve in het oosten en Mkomazi Game Reserve in het westen. Na de vereniging werd het gebied opengesteld voor halfnomaden zoals de Parakuyo, Sambaa, Pare en de Masai die hiet hun vee lieten grazen.

In de jaren tachtig van vorige eeuw liepen hier ruim 80.000 stuks vee en werd er veel gestroopt. De overheid greep in en verklaarde het gebied ontoegankelijk voor de herders.
De Tanzaniaanse regering vroeg Tony Fitzjohn te assisteren bij een project om het Mkomazi Game Reserve er weer bovenop te helpen. Het gebied ter grootte van zo'n 3.300 vierkante km was er slecht aan toe. De populatie van zwarte neushoorns en olifanten was als gevolg van stroperij nagenoeg uitgeroeid; overbegrazing, opzettelijke branden en illegale jachtpartijen hadden ook hun tol geëist. Net op tijd wees Tanzania Mkomazi aan als National Priority Project. Vanaf dat moment houdt Fitzjohn zich bezig met het herstellen van de natuurlijke habitat en de herintroductie van bedreigde diersoorten, in het bijzonder de zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond.

In Mkomazi leven olifanten, hartebeesten, zebra's, en diverse antilopensoorten. Leeuwen, luipaarden, cheeta's en buffels overschrijden eveneens herhaaldelijk de parkgrenzen. In het gebied huizen ook vele soorten slangen en 450 vogelsoorten.

Mkomazi is geliefd voor wandelsafaris en trektochten. Toeristische accommodaties zijn hier bijzonder schaars, zodat dit beschermd gebied heel weinig bezoekers trekt. Bovendien is het dikwijls droog en stofferig in het park en zodra de waterpoelen uitdrogen verspreiden de dieren zich meer.

Herenweg 238b, 3648 CR Wilnis
Nederland

+31 (0)85 04 10 400

info@bms-travellers.nl

Nieuwsbrief