Sossusvlei

De Sossusvlei, het beroemde hoogtepunt van Namibië in het hart van de Namib-woestijn. Het is een enorme kleipan, omgeven door gigantische zandduinen. Enkele van deze spectaculaire zandheuvels zijn met meer dan 300 meter de hoogste ter wereld.

Slechts na een hevige regenbui, een zeldzaam verschijnsel in dit gebied, vult de pan zich met water. Aangezien de kleilagen nauwelijks water doorlaten, ontstaat er dan voor korte tijd een turkooizen meer.

De duinen van de Namib-woestijn zijn gedurende vele miljoenen jaren gevormd. Geologen denken dat de enorme hoeveelheden zand afkomstig zijn van de Oranje Rivier en in de Atlantische Oceaan zijn gestort. Het zand werd vervolgens in noordelijke richting verplaatst door de Benguela golfstroom, die het vervolgens terug wierp op het land.
Zo ontwikkelden zich de kustduinen die steeds verder het binnenland zijn ingeblazen door de wind. De wind verandert doorlopend de contouren van de enorme duinen in de Namib-woestijn. Het zand waait op de loefzijde omhoog naar de top, waarna het naar beneden valt in de luwte van de wind. De lijzijde is daardoor aanmerkelijk steiler dan de loefzijde.

In het hart van Sossusvlei ligt Dead Vlei, een opgedroogd zoutmeer aan de voet van hoge zandduinen. In de witte vlakte staan dode bomen van 700 tot 900 jaar oud. Deze zwarte bomen op een witte vlakke bodem voor de rode zandduinen en de azuurblauwe lucht is een surrealistisch schouwspel.

ADVENTURE  |  LUXURY  |  NICHE

Herenweg 238b, 3648 CR Wilnis
Nederland

+31 (0)85 04 10 400

info@bms-travellers.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van onze reizen, nieuwe bestemmingen, tips, advies en informatie?
Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief: